Šéfkuchári navrhujú menu, vytvárajú pokrmy a dohliadajú na plánovanie, organizovanie, prípravu a varenie jedál v hoteloch, reštauráciách a na iných miestach, kde sa podáva jedlo, ako sú napríklad paluby lodí, osobné vlaky a súkromné domácnosti.
Úroveň zručností:
Skúsený
Porovnajte si svoj plat!
- Platové rozpätie väčšiny zamestnancov vo vybraných povolaniach z 1 106 € na 1 578 € za hodinu - 2025
- Hrubá mesačná mzda Šéfkuchári pri nástupe do zamestnania je zvyčajne 1 106 € až 1 596 € .
- Po odpracovaní 5 rokov je to 1 152 € až 1 726 € mesačne pri 40-hodinovom pracovnom týždni.
PlatoMeter
Pracovné úlohy
- Plánovanie a vylepšovanie receptov a menu, odhadovanie nákladov na potraviny a pracovnú silu a objednávanie zásob potravín
- Sledovanie kvality jedla vo všetkých fázach prípravy a podávania
- Prerokúvanie otázok ohľadom prípravy jedál s manažérmi, dietetikmi a personálom kuchyne a obsluhy
- Dohľad a koordinácia činností kuchárov a ostatných pracovníkov pri príprave jedla
- Kontrola dodávok, vybavenia a pracovných miest s cieľom zabezpečiť súlad so stanovenými normami
- Stanovenie spôsobu servírovania jedla a príprava dekoratívnych výstavných jedál alebo dekorácií z jedla
- Inštruovanie kuchárov a iných pracovníkov ohľadom prípravy, varenia, zdobenia a servírovania jedál
- Účasť na prijímaní nových zamestnancov kuchyne a monitorovanie ich výkonu
- Príprava, dochucovanie a varenie špecialít a celých chodov
- Vysvetľovanie a presadzovanie dodržiavania hygienických predpisov pri príprave jedál